Irklar
Büyükbaş Irkları
Holstein
Anavatanı Hollanda olmakla beraber uzun süredir Türkiye’de de yetiştirilmektedir. Eti pembe açık renkli, lezzetli ve yumuşaktır.
Angus
Anavatanı İskoçya'dır. Angus ırkını önemli kılan en önemli özellik etinin kalitesidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde etçi sığır ırklarının çoğunluğunu angus sığırları oluşturmaktadır. Kalitesi ve etin mermerleşmesi (yağın kas lifleri arasındaki dağılımı) yönünden tercih edilir. Angus etinin tercih edilmesindeki en önemli özellik yağ oranının düşük olmasıdır.
Hereford
Adını İngiltere'nin güneybatı bölgesindeki Herefordshire vadisinden almıştır. 17 yy.'dan sonra bu vadiden dünyaya yayılmıştır. Kalitesi yüksek etçi ırklardır.
Charolais
Anavatanı Fransa'daki Charolais bölgesidir. Zor şartlara dayanıklıdır. Kalitesi yüksek etçi ırklardır.
Limousine
Anavatanı Fransa'nın güney batısındaki Limousin bölgesidir. Rahat ve sakin yapıdadır. Et verimi çok yüksektir. Etinin az yağlı oluşu, kalitesinin yüksek olmasını sağlar.
Simmental
Anavatanı İsviçre olmakla beraber daha çok Avusturya ve Almanya’da yetiştirilmektedir. Etinin az yağlı oluşu, kalitesinin yüksek olmasını sağlar.
Belçika Mavisi
Belçika mavisi heykelimsi ve yoğun kaslı görüntüsü ile çift kaslı olarak da bilinir. Kas yapısının güçlü olması, yağsız et oluşması özelliğini de taşımaktadır. Eti yumuşak ve lezzetlidir.
Kobe (Wagyu Eti)
Wagyu (Japon sığırı) üretimi yapılan 4 sığır etinden biridir. Wagyu sığırlarından elde edilen et, kalitesiyle bilinir. Lezzeti ve yumuşaklığıyla dünyadaki en kıymetli bifteklerdendir. Wagyu etine, sığır Japonya’nın Kobe bölgesinde doğup, yetiştirilip, yağlandırılıp ve kesildiği sürece Kobe eti denilir. Üretimi sınırlıdır.
Kobe eti, Japonya’nın Kobe şehrindeki tajima gyu cinsi sığırından elde edilen ettir. Tajima gyu sığırların tarihi 2. yüzyıla dayanır. Japonlar’ın hayvan gücünden yararlanmaya başlamasıyla bu sığırlar diğer sığır cinslerinden ayrı kalmıştır. Bakımı zor ve zahmetli olan bu sığırlara, özenle bakılır. Mermerimsi yapısı ile yumuşak, sulu ve leziz bir biftektir.
Etlerinin lezzetli olmasının diğer sebebi de yetiştirildiği bölgedeki otların besin değerinden geliyor yani bu otları yiyen sığırların da etlerinin yağ oranları yüksek oluyor.
Küçükbaş Irkları
Kıvırcık Kuzu
Trakya, Marmara ve Kuzey Ege Bölgeleri’nde yetişir ve bölgelerine özel otlarla beslenirler. Yağın et içerisinde dengeli dağılmış olması ete yumuşaklık ve lezzet verir. Eti açık renkli ve ince liflidir.
Karaman Kuzu
Akkaraman ve morkaraman olarak ayrı çeşitleri bulunur. Yerli ırklar içinde iri yapılı ve dayanıklı olarak tanımlanır. Yerli ırklar içinde en uysal olanıdır. Yaz aylarında kurak ve sıcak, kış aylarında soğuk ve karlı bozkır iklimine uyum sağlamıştır. Kebap yapımına ve ızgaraya uygun lezzetli bir eti vardır.
Karayaka Kuzusu
Orta Karadeniz’in yaylalarında yetişen önemli bir ırk. Sinop’tan Trabzon’a kadar Karadeniz kıyı ve dağlık kesimleri ile Orta Karadeniz’in İç Anadolu ile kesişen Tokat ve Amasya çevrelerinde yetişir ve yüksek rakımda varlığını sürdürebilir. Karadeniz’e özgü aromatik otlar ve kekikle beslenmesi ete kendine has özel bir lezzet katar. Yağın et içerisinde dengeli dağılmış olması ete yumuşaklık ve lezzet verir.
Gökçeada Kuzusu
Çanakkale-Gökçeada’nın benzersiz doğasında serbest gezen, adaya özel kuzu ırkıdır. Adaya özgü aromatik otların karışımıyla beslenmesi ete kendine has özel bir lezzet ve kekik kokusu katar. Genel olarak diğer ırklara göre daha yağsızdır.
İvesi
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştrilir. Değişik çevrelere uyum yeteneğinin yüksek ve sürü iç güdüsünün gelişmiş olması, İvesi'lerin diğer sütçü ırklara üstünlüğü olarak kabul edilir. İsrail İvesi'lerinin kökeni Anadolu İvesisi'dir. Kebap yapımına ve ızgaraya uygun lezzetli bir eti vardır.