Soslama
Et Marinelemek
Et piştiğinde sıkılaşan ve sertleşen protein yapısını kırmak, diğer bir deyişle yumuşatmak için marinelemek önemlidir. Marine etmek genelde ızgara, sote gibi yöntemlerle pişen etler için kullanılır. Ana amaç protein yapısını kırıcı özelliği bulunan malzemeler içinde eti bekletmektdir. Peki hangi malzemeler eti yumuşatır? Cevap: asit ve asidik malzemeler.
Örneğin:
- Süt ürünlerinin içindeki laktik asit eti yumuşatır bu nedenle süt ve yoğurt sıkça kullanılır
- Sirke
- Soğan suyu
- Zeytinyağı
Buradaki tek istisna tuzdur, marine işlemi sırasında etin içindeki suyun dışına çıkmasına yani etin kurumasına sebep olacağından tuz marinasyonda kullanılmaz.
Bir marineleme örneği - Külbastı
Asit görevi için yoğurdun içindeki laktik asit, zeytinyağı ve soğandan yararlanacağız. Kabaca doğranmış soğanı küçük bir mutfak robotuna koyun üzerine ½ çay bardağı su ilave edip çekin. Bu karışım bizim soğan suyumuz olacak. Ayrı bir geniş kapta, yoğurt, zeytinyağı, soğan suyu, baharatlar ve sarımsağı iyice karıştırın. Etleri bu karışımın içinde buzdolabında en az 4 saat en fazla 2 gün bekletin. Pişirmeden önce sostan çıkarıp, kızgın ve az yağlı bir tavada pişirin.