icon-mail icon-favorite icon-favorite-fill icon-arrow-down icon-arrow-right icon-arrow-left icon-location migros icon-head-search icon-head-hamburger icon-arrow-down icon-circle-close icon-head-user icon-proposal-right icon-proposal-left icon-dining icon-store icon-military icon-place icon-recipes-time icon-recipes-dining icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-instagram icon-social-youtube icon-social-linkedin icon-plus icon-sgare icon-missing icon-check icon-filter icon-sort icon-flag icon-flag icon-eat icon-fire icon-people icon-room icon-din icon-list icon-barbecue icon-pan icon-bakery icon-pot icon-pot-small
Soslama

Soslama

Et Marinelemek

Et piştiğinde sıkılaşan ve sertleşen protein yapısını kırmak, diğer bir deyişle yumuşatmak için marinelemek önemlidir. Marine etmek genelde ızgara, sote gibi yöntemlerle pişen etler için kullanılır. Ana amaç protein yapısını kırıcı özelliği bulunan malzemeler içinde eti bekletmektdir. Peki hangi malzemeler eti yumuşatır? Cevap: asit ve asidik malzemeler.

Örneğin:

  • Süt ürünlerinin içindeki laktik asit eti yumuşatır bu nedenle süt ve yoğurt sıkça kullanılır
  • Sirke
  • Soğan suyu
  • Zeytinyağı

Buradaki tek istisna tuzdur, marine işlemi sırasında etin içindeki suyun dışına çıkmasına yani etin kurumasına sebep olacağından tuz marinasyonda kullanılmaz.

Bir marineleme örneği - Külbastı

Asit görevi için yoğurtun içindeki laktik asit, zeytinyağı ve soğandan yararlanacağız.  Kabaca doğranmış soğanı küçük bir mutfak robotuna koyun üzerine ½ çay bardağı su ilave edip çekin. Bu karışım bizim soğan suyumuz olacak. Ayrı bir geniş kapta, yoğurt, zeytinyağı, soğan suyu, baharatlar ve sarımsağı iyice karıştırın.  Etleri bu karışımın içinde en az 4 saat en fazla 2 gün bekletin. Pişirmeden önce sostan çıkarıp, akan su altında yıkayıp iyice kurulayın. Sonra kızgın ve az yağlı bir tavada iki tarafını da 1’er dakika pişirin.