Hangi Eti Nasıl Pişirmeliyiz?
Soteleme
- Etler küçük ve ince doğranmış olmalıdır!
- Kızgın wok tavada harlı ateşte ve az yağda alt üst ederek kızartma yöntemidir.
- Tavayı hafifçe sallayarak etlerin sertleşmesine izin vermeyecek kadar hızlı karıştırılmalı ve aşırı pişirilmemelidir!
Kavurma
- Öncelikle but ve kol etleri tercih edilmelidir!
- Yavaş yavaş karıştırarak önce kızgın sonra kısık ateşte ardından tekrar kızgın ateşte pişirme yöntemidir.
- Tabanı geniş ve derinliği az bir tava/tencere veya sac tercih edilmeli.
- Kendi yağı ile kavurmak daha lezzetli bir sonuç sağlar.
- Et kendi suyunu çektikten sonra tam pişmemişken biraz su eklemek kurumasını önler.
Haşlama
- Kemikli et öncelikli tercih edilmelidir! Kol, gerdan, incik etleri gibi.
- Eti su içerisinde kaynama derecesine getirerek pişirme yöntemidir.
- Kolay sindirimi, düşük yağ seviyesi, ve kolajen (kemikte) içeriği ile sağlıklı, diyet ve sporcuya uygun.
- Haşlarken içine tuz ilave edilmemeli, servis ederken eklenmeli.
- Sebze, defne yaprağı ve baharatlar eklenebilir.
Fırın
- Büyük ve bütün parça halinde etler tercih edilmelidir!
- Eti fırında orta sıcaklıkta, sıvı eklemeden sık sık yağlayarak ve üstü açık olacak şekilde pişirme yöntemidir.
- Etler pişirme işleminden önce marine edilmeli ve mühürlenmelidir.
- Eşit pişmesi ve suyunu kaybetmemesi için fırın ipleriyle bağlanmalıdır.
Izgara (Mangal – Döküm Tava – Tava)
- Yumuşak but ve sırt etleri tercih edilmelidir!
- Direkt olarak harlı ateşteki ısıya tabi tutularak pişirme yöntemidir!
- Daha yağlı (mermer et) tercih etmek daha lezzetli bir sonuç sağlar.
- Pişirme sırasında yalnızca maşa kullanılmalıdır.
Mangal
- Izgara teline kuru soğan veya kuzu kuyruk yağı sürülmesi daha lezzetli bir sonuç sağlar.
- Ete duman kokusunun sinmemesi için ateşe birkaç dal biberiye atabilirsiniz.
- Mangalı iyice ısıtın, etleri ızgaraya alın, kapak kapatın. (Ani ısıyla karşılasınca mühürlenir ve suyu içinde kalır)
- Köfte pişiriyorsanız sık sık çevirmek daha lezzetli olmasını sağlar.
Döküm Tava
- Tavayı 10 dk kadar kızdırdıktan sonra altını kısın.
- Döküm tavaya yağ eklemenize gerek yok. Etler piştiği anda kolayca ayrılır.
- Etin her iki tarafına da iri deniz tuzu serpin. İkişer dk pişirerek mühürleyin.
- Etin pişme tercihinize göre bu işlem birkaç tekrar ile uzatılabilir.
- Etin suyunu kaybetmemesi için sık sık çevrilmemelidir.
- Uzun süre ısı muhafazası sağlar.
Tava
- Yağ eklediğiniz tavayı 10 dk kadar kızdırdıktan sonra altını kısın.
- Etin her iki tarafını da ikişer dk pişirerek mühürleyin. Etin pişme tercihinize göre bu işlem birkaç tekrar ile uzatılabilir.
- Etin suyunu kaybetmemesi için sık sık çevrilmemelidir.
Et termometresi kullanarak etin iç sıcaklığını ölçebilir ve doğru pişme derecesine etinizi kurutmadan kolayca ulaşabilirsiniz.