Temel Besin Ögeleri
Kırmızı et yaşam kalitemiz için yüksek protein ve önemli mikro besin öğelerini içerir. Aynı zamanda yapısında bulunan yağ omega 3 içermektedir.
Yüksek protein ile birlikte aynı zamanda 100 gr kırmızı et; günlük vitamin ihtiyacımızın %25'ini, mineral ihtiyacımızın %10'unu karşılayacak seviyededir.
Kırmızı et, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan esansiyel aminoasitleri içerir.
Protein ve Aminoasidler
100 gr çiğ kırmızı et yaklaşık 20–25 gr protein içerir. 100gr pişmiş kırmızı et 28-36 gr arasında protein içerir. Pişmiş etin daha yüksek protein içermesinin nedeni, etin yüksek miktarda (%70) su içermesidir. Pişirme sırasında bu suyu kaybeder ve protein konsantre hale gelir. Kırmızı etin yapısında bulunan protein %98 sindirilebilir proteindir. Et proteini zorunlu olan tüm aminoasitleri (lisin, tironin, methiyonin, fenilalanin, triptofan, lösin, isolösin, valin) içermektedir.
Yağ
Kırmızı ette görünür yağlar trimlendiğinde kas çeşitlerine göre yapısındaki yağ oranı %7 - %25 arasında değişmektedir.
Vitaminler
Karaciğer, vitamin A ve folat için çok iyi bir kaynaktır. Vitamin D içinde günlük ihtiyacımızın yaklaşık %12–25’ini karşılamaktadır.
Mineraller
Kırmızı et günlük demir ve çinko ihtiyacımız için çok iyi bir kaynaktır. Günlük ihtiyacımızın en az üçte birini karşılayabilmektedir. Kırmızı etin yapısında bulunan demirin emilimi oldukça iyidir. Aynı zamanda etteki çinkonun emilimi birçok gıdaya göre %50 daha iyidir. Selenyum için de et çok iyi bir kaynaktır.