icon-mail icon-favorite icon-favorite-fill icon-arrow-down icon-arrow-right icon-arrow-left icon-location migros icon-head-search icon-head-hamburger icon-arrow-down icon-circle-close icon-head-user icon-proposal-right icon-proposal-left icon-dining icon-store icon-military icon-place icon-recipes-time icon-recipes-dining icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-x icon-social-instagram icon-social-youtube icon-social-linkedin icon-plus icon-sgare icon-missing icon-check icon-filter icon-sort icon-flag icon-flag icon-eat icon-fire icon-people icon-room icon-din icon-list icon-barbecue icon-pan icon-bakery icon-pot icon-pot-small
ÖZEL KASAP KESİMİ - FLANK

ÖZEL KASAP KESİMİ - FLANK

Flank steak çok bilinmeyen ama kasaplar tarafından özenle hazırlanan farklı bir kesim. Et pişirme konusunda meraklı ve farklı lezzet arayışında olanlar için tercih edilebilecek harika bir dana eti aynı zamanda! Meksika mutfağına özel fajita-taco yemekleri, biftekli burgerler/sandviçler ve kızarmış çıtır et parçaları için uygun bir alternatif olacaktır.

 

Dananın but kısmına yakın karın (pençeta) bölgesinden elde edilen nispeten daha uzun, ince ve yağsız bir biftektir. Ancak bonfile ve antrikot gibi biftekler ile karşılaştırılmamalıdır. Lifli yapısı nedeniyle nispeten daha sert bir et olmakla birlikte doğru teknikle pişirildiğinde kendine has bir lezzete sahiptir. Izgara ve tavada kızartma gibi hızlı pişirme yöntemleri için de çok uygun bir tercih olacaktır. Bilinen diğer bifteklerden farklı olarak kas lifleri etin üzerinde boyuna uzanır. Bu özellikleri ile dikkatli bir pişirme ve dilimleme tekniği de gerektirir.

Dünya mutfağında da sıkça tercih edilen flank steak kesinlikle denemeye değer! İngiliz, Amerikan, İtalyan ve Alman mutfaklarında Bavette Steak, Beef Rouladen, Pancia, Flap Steak ve Skirt Steak olarak da bilinir.

Pişirme İpuçları

  • Flank bifteğinizi pişirmeden önce marine etmeniz daha lezzetli bir sonuç sağlar. Özellikle asiditesi yüksek soslarda çok uzun süre tutmayın, bir saat yeterli olacaktır.
  • İnce bir biftek olduğu için yüksek ateşte (kızgın tavada/ızgarada) hızlı bir şekilde kızartın. Fazla pişirme sertleşmesine neden olabilir.
  • İdeal pişme derecesi olarak orta az (medium-rare) tercih edebilirsiniz. Et termometresi kullanarak etin iç sıcaklığını ölçebilir ve doğru pişme derecesine ulaşabilirsiniz. (Orta az pişmiş et için iç sıcaklığı 52°C)
  • Servis öncesi 5-7 dakika kadar dinlendirebilirsiniz.
  • Dilimlerken liflerine dik olarak kesmelisiniz, bu yöntem lifleri keserek kısaltmanızı sağlar ve böylece daha yumuşak ve kolay tüketilebilir bir lezzet elde edersiniz.
  • Eşlikçi olarak fırınlanmış patates, sarımsak soslu ızgara havuç, mozerella ve blue cheese tercih edebilirsiniz.

 

Marinasyon Önerisi

Küba mutfağından esinlenilmiş yoğun baharatlı, turunçgil notalarına sahip bu sos ile leziz bir flank steak hazırlayabilirsiniz!

1 Dilim Flank Steak İçin

  • Yarım portakal suyu
  • 1 küçük lime suyu (lime yerine limon kullanabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • ½ çay kaşığı kimyon,  ½ çay kaşığı karabiber, ½ çay kaşığı kekik, ½ çay kaşığı acı biber
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı kıyılmış taze kişniş (taze kişniş yerine 1 çay kaşığı kuru kişniş kullanabilirsiniz)


Tüm malzemeleri bir kapta karıştırdıktan sonra etinizi ekleyip bir saat kadar bu sos ile marine edebilirsiniz.

Pişirme Önerisi

Bifteğinizi 2 cm kalınlığında şerit şerit kestikten sonra kızgın tavada yaklaşık 7-8 dk pişirebilirsiniz.

Paylaş