PAN SAUCE (TAVA SOSU) NEDİR?
Pan sauce ünlü şeflerin elinden çıkmış eşsiz bir sos gibi görünse de aslında yapımı oldukça basit. Bifteğinizi pişirdikten sonra dinlendirirken hazırlayabileceğiniz kadar da hızlı!
Tava soslarının ortaya çıkmasının iki nedeni var; birincisi kızarmış etten gelen yağ ve pişirmeden sonra tavada kalan esmerleşmiş lezzetli yiyecek parçalarını değerlendirmek, ikincisi ise bifteğinizin lezzetini bir adım öteye taşımak. Tavadaki bu kalıntılar mutfak sanatlarında “fond” olarak da adlandırılır ve tava soslarının temelini oluştururlar. Tarif en basit haliyle bu kalıntıları tavadan sıyırmak ve onları yağ, et suyu, sebze suyu ve baharat gibi malzemelerle zenginleştirmek olarak özetlenebilir.
Tava soslarının lezzetini bir üst seviye taşımak fazla çaba gerektirmez ancak iyi planlanmalıdır. Tavanın dibindeki bu çıtır katmanın oluşması için dökme tava veya paslanmaz çelikten üretilmiş kızartma tavalarını yüksek ısıda kullanabilirsiniz.
Nasıl Hazırlanır?
- Bifteğiniz piştikten sonra dinlenmesi için ayrı bir kaba alın.
- Tavada kalan yağ fazlaysa birazını dökün.
- İncecik doğranmış arpacık soğanı, sarımsak veya kimyon gibi aromatik malzemeler ekleyin.
- Tavadaki parçacıkları sıyırarak, soğanlar yumuşayana kadar orta ateşte pişirin.
- Tercihinize göre et suyu, kemik suyu veya sebze suyu ekleyin.
- Su azalıp, sos kalınlaşana kadar pişirmeye devam edin.
- Son olarak damak tadınıza göre tereyağı, zeytinyağı veya kremayı ekleyip düşük ateşte çırpın.
- Sıcak olarak etinizin üzerinde gezdirin ve servis edin.
İpuçları
- Daha yoğun bir sos için son aşamada mısır nişastası da ekleyebilirsiniz.
- Sosunuz beklediğinizden yoğun olursa ekstra su ekleyerek inceltebilirsiniz.
- Farklı lezzetler denemek için sosunuza ince dilimlenmiş mantar, hardal veya aromatik otlar ekleyebilrisiniz.
Pan Sauce İçin Uygun Izgaralık Etler
Bonfile, lokum, antrikot, kontrfile, t-bone, pirzola, newyork, külbastı.