icon-mail icon-favorite icon-favorite-fill icon-arrow-down icon-arrow-right icon-arrow-left icon-location migros icon-head-search icon-head-hamburger icon-arrow-down icon-circle-close icon-head-user icon-proposal-right icon-proposal-left icon-dining icon-store icon-military icon-place icon-recipes-time icon-recipes-dining icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-x icon-social-instagram icon-social-youtube icon-social-linkedin icon-plus icon-sgare icon-missing icon-check icon-filter icon-sort icon-flag icon-flag icon-eat icon-fire icon-people icon-room icon-din icon-list icon-barbecue icon-pan icon-bakery icon-pot icon-pot-small
TÜRK MUTFAĞINI BU KADAR ÜNLÜ KILAN NEDİR?

TÜRK MUTFAĞINI BU KADAR ÜNLÜ KILAN NEDİR?

İnsanlık tarihin eski çağlarından beri çok geniş bir beslenme kültürüne sahip olmuştur. Dünyadaki büyük mutfaklardan biri de Osmanlı kültürünün miraşçısı olan Türk mutfağıdır. Yörelere göre de farklılıklar gösteren Türk mutfağı Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemekle beraber bu mutfaklardan da etkilenmiştir.

Peki Türk mutfağını bu kadar özel kılan nedir? Anadolu’da farklı medeniyetler ile birlikte yaşamasının getirdiği çeşit zenginliği mi, damak tadına uygunluğu mu yoksa yöresel lezzetleri mi? Bunlar gibi pek çok başlık sıralanabilir. Türk mutfağının lezzeti sulu yemeklerde, bakır tencere ve ağır ateşte pişirilmesiyle yakından ilgilidir. Tencere yemeklerinde kullanılan et (özellikle kuzu eti), soğan gibi bileşenler eşsiz lezzetlerin altında yatan sır olabilir.

Türk mutfağı özel gün, kutlama ve törenlerde ayrı bir anlam taşır. Her fırsatta ziyafet vermek atalarımızdan gördüğümüz gelenek ve göreneklerden kalan mirastır aynı zamanda. Sosyalleşmeyi ve paylaşmayı destekler.

Eski Türklerde, et olarak en çok kuzu eti daha sonra oğlak ve dana eti tüketilmiştir. Kavurma tekniği veya tuzlayıp/baharatlayarak kurutma yöntemleri et ürünlerini saklamak için sıkça kullanılmıştır.

Sofralarımızda sunulan geleneksel yiyecekler çorba, etli yemekler, pilav, zeytinyağlılar, börek, salata-turşu ve tatlılardır. Türkler göçebe topluluklar halinde yaşadıkları günden bugüne hala et ağırlıklı yemekler tüketiyorlar. Bir kuzunun bütün olarak ortasından şişe geçirilip direk ateşte çevrilerek kızartılması ile yapılan lezzetli kuzu çevirme bugün hala güncelliğini korumakta ve sıkça tercih edilmektedir.

Geleneksel Türk Mutfağına Ait Kırmızı Et Yemekleri

Türk mutfağına özel yemekler kebap, külbastı, yahni, köfte, etli çorbalar, sebze yemekleri ve etli kurubaklagil yemekleri olarak sıralanabilir. Pişirme teknikleri olarak da çevirmeler, kavurmalar, ızgaralar, buğulamalar, kızartmalar, tava yemekleri, tencere kebapları, sahan yemekleri, güveçler, kapamalar ve haşlamalar yer alır. Haşlanmış et ve kemik suyu ile yapılan çorbalar Türk mutfağında her öğünde tüketilebilir. Türk mutfağı, şiş ve kebap gibi et yemekleriyle dünyada ün kazanmış durumdadır.

Paylaş